Jezme

různobarevně 

Řecké slovo „fyto“ znamená: rostlina, rostlinný. Pojem „nutrienty“ pak označuje látky potřebné k životu, živiny. Fytonutrienty jsou živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině. Rostliny vytvářejí fytonutrienty na podporu svého růstu a na ochranu proti poškození a onemocnění buněk.

Výrazné zbarvení ovoce a zeleniny často způsobují právě živiny rostlinného původu, takže když se díváme na ovoce a zeleninu plné barev, díváme se na dar zdraví z přírody. Každá barva podporuje Vaši kondici svým vlastním způsobem, a právě proto je třeba konzumovat od každé z pěti barev trochu. Dopřejme svému organismu fytonutrienty pro zdraví a jezme každý den tu správnou barevnou kombinaci!

Jíte dost

ovoce a zeleniny
pro své zdraví?

Víme, že mnoho z nás nepřijímá každý den potřebné živiny, ať již kvůli nedostatku času, peněz nebo v důsledku sezónních výpadků v dodávce. Institut zdraví Nutrilite se podílí na výzkumu tohoto problému a nechal vypracovat studii pod názvem Globální zpráva o fytonutrientech.* V rámci studie bylo zjištěno, že doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně konzumace 400 g ovoce a zeleniny denně nesplňují v celosvětovém měřítku tři ze čtyř dospělých.** Právě zde vzniká nesoulad mezi tím, co jíme, a tím, co náš organismus potřebuje. Pokud bychom chtěli doporučení WHO respektovat, musela by většina dospělých spotřebu ovoce a zeleniny dokonce zdvojnásobit. Tento nedostatek ve stravování neprospívá našemu zdraví a může být příčinou vzniku mnoha chronických problémů, např. obezity, kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy.

Dobrým zdrojem živin rostlinného původu jsou ořechy, čaje, obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina. Strava bohatá na tyto látky je důležitá pro Váš organismus, aktivní život a zdravé stárnutí. Fytonutrienty jsou prospěšné organické sloučeniny, které rostliny využívají na obranu proti nemocem a poškození a k zajištění vyváženého růstu. V rámci výzkumu fytonutrientů jsou každý den hlášeny nové objevy. Naši odborníci z Institutu zdraví Nutrilite průběžně prohlubují znalosti, jak překonat nedostatky ve stravování. Abychom všichni zůstali fit.

* Globální zpráva o fytonutrientech: Globální přehled spotřeby a dostupnosti ovoce a zeleniny včetně dopadů na příjem fytonutrientů.
** Zdroj: Světová zdravotnická organizace (WHO)/Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO): Stravování, výživa a prevence chronických onemocnění; zpráva na základě společné odborné konzultace FAO a WHO, Ženeva, Světová zdravotnická organizace, 2003 (Technická zpráva č. 916).